18 Aralık 2011 Pazar

Bezelyenin Faydaları Nelerdir

Sofralarımıza geldiğinde burun kıvırdığımız bezelyenin sağlık yönünden faydalarını hiç merak ettiniz mi? Dört mevsim yemenin mümkün olduğu bezelyeyi yaz mevsiminde taze olarak, kış mevsiminde ise konserve ya da dondurulmuş şekilde tüketebilmekteyiz. Bezelyenin faydalarını bilerek tüketmek, bilinçli tüketici olarak bezelyenin içindeki maddelerden mümkün olduğunca fazla faydalanmamızı sağlar. Bezelyenin faydalarının neler olduğu aşağıda açıklanmıştır. Bezelyenin hangi hastalıklara iyi geldiği, hangi rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığını bilerek bezelyenin faydalarından yararlanalım.

Bezelyenin Faydaları Nelerdir?

Bezelyenin başlıca faydaları; zayıflamaya yardımcıdır, hazımsızlığı giderir, yüksek kollesterole iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, c vitamini deposudur, yaşlanmaya bağlı bişil kaybını önler, katarkt oluşumunun önlenmesi için kullanılır. Enerji vermesi nedeniyle enerji seviyemizi korur. Sinir sitmenin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Karbonhidrat metabolizmasının düzenler. Kemik gelişimine ve kemik sağlığına katkı sağlar. Bezelyenin içeriğindeki B6 vitamini ve folik asit sayesinde kalp sağlığına faydalıdır. Bezelyenin bileşiminde bulunan antioksidan ve C vitamini ile kanserden korur.

Bezelyenin içeriğinde bulunan maddeler;

Protein, vitamin ve minerallerle doludur, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, fosfor, karbonhidrat, lif ve protein deposudur.
Bezelye değişik şekillerde tüketilebilmektedir. Pilavların içine lezzet vermek amacıyla konulur. Patatesli veya sebzeli bezelye yemekleri yapmak mümkündür. Meze çeşitleri arasında bulunan rus salatası veya amerikan salatasının baş aktörüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder