29 Ocak 2011 Cumartesi

çakşır otu ve kökünün faydaları

Çakşır Otu ve Kökünün Faydaları
Çakşır bitkisi ülkemizin güney bölgesinde yetişir. Buralarda afrodizyak ve sperm artırıcı olarak tanınır. Bileşiminde nişasta, kateşik tanen, saponin, alkoloit, rezin ve uçucu yağ bulunur. Ülkemizde 17 tür Ferula bulunur ve Bunlardan F. commurıis türüne Çakşır otu denilir.
Çakşır otu, bölgelere göre farklılık gösteren pek çok kimyasal çeşidinin bulunduğunu bunlar içerisinde zehirli olanlar bulunduğu gibi zehirli olmayan çeşitlerinin de olduğu belirtilmektedir. Ferula
communisin zehirli olmayan çeşitlerinin bitkisel östrojen içerdiği ve etkili maddesinin ferutinin olduğu belirtilmiştir. Yapılan araştırmalar Ferula communis bitkisinin çeşitleri arasında sadece prenylated coumarins’i içerenlerin zehirleyici niteliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca sadece otu değil aynı zamanda kökünün de şifalı olduğu ve aynı faydaları sağladığı belirlenmiştir.
Çakşır otu ve kökünün yararları
sperm sayısını artıran, dolaşım sistemi bozukluklarına iyi gelen, sinirleri güçlendiren bir bitki türüdür. Şifalı olmasının yanında bazı türlerinin zehirli olduğu da bilinmektedir. Bilimsel olarak kanıtlanmış kesin bir tespit olmasa da uygulamada görülen yararları bu bitkinin afrodizyak niteliklere sahip olabileceğini gösteriyor.Çakşır bitkisinin erkeği ve dişisi vardır. Bayanlar çakşırın dişisini, baylar ise  erkeğini kullanmalıdır.
Çakşır suyu çakşırın köklerinden su buharı distilasyonu ile damıtılarak elde edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder