26 Şubat 2011 Cumartesi

açlığa çare bitki

Dünyayı bekleyen en büyük tehlikenin hızlı nüfus artışına rağmen dünya genelinde bulunan kaynaklarında aynı oranda azalmasıydı. Bu durum da gelecekte hepimizi açlığın beklediği gerçeğini ortaya çıkarıyordu. Güney Amerika’da incelenen bir bitkinin gelecekte bizi bekleyen açlık sorununu ortadan kaldırabileceği konusunda Hürriyet Gazetesi web sayfasında okuduğum bu haberi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu haberdeki bitkin adının quinoa olduğu belirtilmiştir. Umarım bu haber doğrudur ve hepimizi en azından açlık konusunda oluşabilecek karamsar tablolardan korur.

İşte o haber:
Dünyayı Açlıktan Kurtaracak Bitki

Güney Amerika’da yetişen bir tahıl türü olan quinoa dünyadaki açlık sorununa çare olabilir.

Quinoa tahıl benzeri, tohumları yenen bir bitki olmasına rağmen aslında pancar ve ıspanak gibi sebzelerle aynı aileden geliyor ve yaprakları da yenebiliyor.

Aslında Güney Amerika’da And Dağları çevresinde yaklaşık 4 bin yıldır yetiştiriliyor ancak son dönemde dünya genelinde yaşanan gıda sıkıntısı ve açlık sorunları alternatif çözüm arayışlarına neden olana kadar yöre halkı ve meraklıları dışında tanınmıyordu.

Bugün ise quinoanın dünyayı açlıktan kurtarabilecek bir mucize olduğuna inanılıyor. 

Hem lisin hem de hem de amino asit açısından zengin olduğu için bitkilerden elde edilen gıdalar arasında en önemli protein kaynaklarından biri olarak görülen quiona lif, fosfor, magnezyum ve demir açılarından da çok güçlü.

Quinoa bu özellikleriyle NASA’nın araştırmacılarının da dikkatini çekti. NASA’da görevli beslenme uzmanları quinoa’nın yüksek besleyici değerine dikkat çekerek uzun süreli uzay uçuşlarında astronotlar için yeterli olabilecek, kapsamlı ve dengeli bir gıda ürünü olduğunu belirtti.

Bununla birlikte bölge ülkelerinde de quinoa üretimi de arttı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder