11 Ocak 2012 Çarşamba

adaçayı ile gribe son

İçinde bulunduğumuz kış mevsiminin en belirgin hastalığı olan grip, adaçayı ile hastalık olmaktan çıkıyor. Kış mevsimi nedeniyle ortaya çıkan ağız ve boğaz yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek amacıyla adaçayını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Mevsimsel olarak ortaya çıkan bazı enfeksiyonların tedavisi için artık insanlar bitkilere başvurmaya baladı. Bu bitkilerin en başında da adaçayı gelmektedir.


Adaçayı bitkisinin içerdiği uçucu bileşenlerin ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyon ve iltihaplarda (farenjit, jinjivit gibi) tedavi edici özelliği olduğu bilinmektedir. Adaçayı bu tip hastalıklara yakalananlarda gargara olarak kullanılması durumunda şikayetlerin geçeceği belirtilmektedir.

Adaçayının, ekinezya ile birlikte gargara şeklinde hastalıklı bölgeye uygulandığında dezenfektan olarak etki gösterdiği bilinmektedir. Adaçayının bakteri ve virüsler üzerinde etkisini ortaya koyan çalışmalar bulunmaktadır. Adaçayı yaprağı özütü ve ravent kökü özütü ile hazırlanan kremin bir başka virüs tipi olan ve dudaklarda uçuk enfeksiyonu etkeni üzerinde de etkili olduğu tespit edilmiştir.

Adaçayını grip gibi enfeksiyonları tedavi etmek için kullanacaksanız, adaçayından hazırlayacağınız demli çay ile gargara şeklinde uygulamanız mümkündür. Satın aldığımız adaçayını (poşet ise 2-3 adedini) kapaklı bir fincanda (150 ml) üzerine yeni kaynatılmış suyu yaklaşık 80 dereceye gelinceye kadar beklettikten sonra fincana dökün. Fincanın üzerini kapatıp 10-15 dakika kadar beklettikten sonra, boğazınızın dayanabileceği bir sıcaklığa gelince, şeker ilave etmeden ağzınıza alıp gargara yaparak enfeksiyonları tedavi edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder