8 Ocak 2012 Pazar

Göbek bölgesi yağları sağlığımızı tehdit ediyor

Sağlık, hayatımızın olmazsa olmazıdır. Sağlığımızı tehdit eden en önemli gösterge, göbek bölgemizin kalınlığıdır. Bu bölgede biriken yağlar başta kalp olmak üzere hayati organlarımızın sağlıklı çalışmasını engelliyor. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, sağlıklı bir hayat sürebilmemiz için göbek bölgemizin yağlanmasının önüne geçmemiz gerektiğini belirtti.


Vücudumuzun sağlığını kaybettiğini gösteren yağlanmış göbeklerdir. Hareketsiz bir yaşamın ve obezitenin bir sonucu olarak ortaya çıkan göbek bölgesinin yağlanması sorunu her geçen gün artmaktadır. İnsan sağlığını tehdit eden göbek yağları her türlü hastalığa kapı açtığını belirten Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıklamalarına devam ediyor.
Göbek yağlarını eritmenin yolu, uzmanların tavsiyelerine uymaktan geçiyor. Bu tavsiyeler ise; şekerli yiyecekler ve aşırı beyaz ekmek tüketiminden uzak durmak, mümkün olduğunca hareketli bir yaşam sürmektir. Bu tavsiyelere uymayanların göbek çevresi genişler ve yağlanır. Şekerli meşrubatların (1 kutu kolalı içecekte 10 adet kesme şekere eşdeğer şeker olduğu belirtiliyor) eskiye göre çok daha fazla içilmesi de göbeklenmeyi tetikleyen ciddi bir faktördür.
Fastfood tarzı beslenme göbek yağları sorununu patlama noktasına taşımıştır. Yiyecek listesinde beyaz pirinç, börek, çörek, kurabiye, patlamış mısır ve patates kızartma olanlar ve bu yiyeceklerin yenme sıklığı arttıkça göbek bölgesi yağ bağlayan insanların sayısı da artacaktır.
Göbek bölgesi yağlanmasının önüne geçmek için neler yapmalıyız?

Göbek çevresinde biriken yağları eritmenin yolu öncelikle sorunun arkasında yatan insülin direnci, hipotirodi, Kuşing hastalığı gibi sağlık problemlerini çözmekten geçiyor. Ayrıca beslenme yanlışlarından vazgeçmek de şart.
Eğer göbeklenme sorununa veda etmek istiyorsanız bol bol sebze yemeye, tam tahıllar ve bakliyatlardan daha çok yararlanmaya, yağsız kırmızı et, beyaz et, yağsız süt ve süt ürünleri ağırlıklı bir beslenme planı oluşturmaya çalışın.

Pasta, kek, kurabiye ve benzeri hamur işlerinden, yağlı ve unlu ürünlerden (börek, poğaça, açma), hazır paketlenmiş atıştırmalıklardan (grisini, cips, gofret), çok tatlı meyvelerden ve konsantre meyve sularından, meşrubatlardan, krema, mayonez, kaymak ve benzeri yağlı yiyeceklerden, alkolden kesinlikle uzak durun.
Hayatınıza yeniden hareket katmayı, her gün ortalama 8-10 bin adım atmayı unutmayın.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder